8 Ιουνίου 2017

Χαλκίδα: Ο κόσμος απέτρεψε τον πλειστηριασμό


 
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
 
Η κινητοποίηση πολιτών και φορέων απέτρεψε πλειστηριασμό μικρομάγαζου το απόγευμα της Τετάρτης 7 Ιουνίου στη Χαλκίδα καθώς η τράπεζα Πειραιώς αποφάσισε να μην προχωρήσει η σχετική διαδικασία.

Λίγο μετά τις 3.30 το μεσημέρι μπροστά από το ειρηνοδικείο της πόλης, στην αρχή της οδού Βαρατάση, άρχισαν συγκεντρώνονται ενεργοί πολίτες και φορείς με στόχο να αποτραπεί ο πλειστηριασμός ενός ημιυπόγειου καταστήματος επιφάνειας 23,30 τ.μ., το οποίο ανήκει σε πολύτεκνη οικογένεια και βρίσκεται στην πλατεία του αγίου Νικολάου, στο κέντρο της πόλης.
Η τιμή πρώτης εκκίνησης είχε οριστεί στις 31.000 ευρώ, ενώ το συνολικό χρέος για το οποίο κινείται η διαδικασία της κατάσχεσης ανέρχεται στα 50.000 ευρώ. η οικογένεια επικοινώνησε με την πρωτοβουλία ‘Δεν Πληρώνω’, μια από τις συλλογικότητες που δραστηριοποιείται ενεργά κατά των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, κι εκείνη με τη σειρά της ενημέρωσε τοπικούς φορείς, όπως το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας – παρών στη σημερινή κινητοποίηση ο πρόεδρος Στέφανος Μπασινάς.
 
Μέσω αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και με τον παραδοσιακό τρόπο του στόμα με στόμα, το νέο μαθεύτηκε γρήγορα στην πόλη από το απόγευμα της Τρίτης, οπότε η σημερινή παρουσία περίπου 40 πολιτών κρίνεται, και εκ του αποτελέσματος  ικανοποιητική.
 
Σε επιφυλακή τέθηκε και η τοπική αστυνομία, ωστόσο, από τη στιγμή που η τράπεζα αποφάσισε εξαιτίας της κινητοποίησης να αναβάλλει τη διαδικασία, δεν επαναλήφθηκαν τα περιστατικά καταστολής όσων αντιδρούν σε πλειστηριασμούς, όπως έχει συμβεί λ.χ. στη Θεσσαλονίκη.
 
Με δεδομένη την πρόθεση της τράπεζας να επανέλθει, αλλά και το ότι κράτος και τραπεζίτες, σε αγαστή συνεργασία, παρόλες τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, δεν πρόκειται να σταματήσουν την διαδικασία αρπαγής περιουσιών, οι συγκεντρωμένοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε καλύτερο συντονισμό και δικτύωση, δημιουργώντας καταρχήν μια πλατφόρμα επικοινωνίας μέσω fαcebook.