9 Μαΐου 2013

Ανακοίνωση της ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΔΗΜΟΥ ΣΚΥΡΟΥ, ΦΟΡΕΩΝ & ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΚΥΡΟΥ



                Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η  -  Κ Α Λ Ε Σ Μ Α
  
   Αγαπητοί συμπολίτες, αγαπητοί συμπατριώτες, φίλες και φίλοι της Σκύρου,
   Είναι γνωστό σε όλους, ότι εδώ και 8 χρόνια οι Μοναχοί της Ι. Μ. Μεγίστης Λαύρας, παραμερίζοντας τα ιερά τους καθήκοντα, μαζί με άλλους επιχειρηματίες, προσπαθούν να εγκαταστήσουν στο νησί μας ένα τεράστιο για το μέγεθος του νησιού μας Αιολικό Πάρκο, που θα αλλάξει την Αιγαιοπελαγίτικη φυσιογνωμία του.
   Ένα Αιολικό Πάρκο 333MW,  111 τεραστίου μεγέθους ανεμογεννήτριες, σε μια έκταση 35.000 στρεμμάτων, στο «Βουνό», που καταλαμβάνει όλο το νότιο μέρος του νησιού μας και η ιδιοκτησία της οποίας αμφισβητείται από εμάς τους Σκυριανούς.
   Ένα τεράστιο Αιολικό πάρκο που θα φέρει τεράστια κέρδη στους μοναχούς και τους επιχειρηματίες και ψίχουλα για μας τους Σκυριανούς.
    Οι «επενδυτές» μας υποσχέθηκαν λαγούς με πετραχήλια.  Υποσχέθηκαν θέσεις εργασίας σε … όλους τους ανέργους της Σκύρου!  Αλλά οι θέσεις εργασίας κατά την λειτουργία του συγκεκριμένου αιολικού πάρκου θα είναι ελάχιστες !  Και στο τέλος-τέλος αναλογιστείτε :  Κάθε τέτοια θέση εργασίας, πόσες θέσεις ανεργίας θα δημιουργήσει στον τουρισμό, στην οικοδομή, στη κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία ;;
   Γι’ αυτό, μην πέφτετε στην παγίδα των επενδυτών που τάζουν εξαγοράζοντας συνειδήσεις. Αυτά που τάζουν και ψέματα είναι και πολύ λιγότερα από αυτά που χάνουμε.
   Αγαπητοί συμπολίτες,
   Ο μέσος όρος λειτουργίας των ανεμογεννητριών είναι 15-20 χρόνια.  Μετά, οι επενδυτές θα φύγουν με τα όποια κέρδη στις τσέπες τους και σε μας θα μείνουν τα παλιοσίδερα να σκουριάζουν για δεκαετίες επί δεκαετιών.  Θα μείνουν τα μπετά και το ξεκοιλιασμένο Βουνό μας από τα τερατώδη έργα.
   Η φούσκα των ανεμογεννητριών πάει να σκάσει και πολλοί θα βρεθούν καταπλακωμένοι κάτω από τα φτερά τους.  Ακριβώς όπως έγινε με τη φούσκα του χρηματιστηρίου, τη φούσκα των τραπεζών και εσχάτως με τη φούσκα των φωτοβολταϊκών!  Εμείς όμως θα πρέπει να προσέξουμε να μην είμαστε σ’ αυτούς που θα ξαναπληρώσουμε τα σπασμένα, γιατί δεν θ’ αντέξουμε άλλο πιά.
   Αγαπητοί συμπολίτες,
   Όλα αυτά τα χρόνια, η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας τάχθηκε αρνητικά απέναντι στην εγκατάσταση αυτού του καταστροφικού για το νησί μας έργου.
   Υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, υπάρχει ομόφωνη απόφαση όλων των φορέων του νησιού μας.
   Όλοι μας, όλα αυτά τα χρόνια, γνωστοποιήσαμε στους αρμόδιους φορείς την αντίθεσή μας και κανείς από μας δεν πίστευε ότι κρατική υπηρεσία ήταν δυνατόν να δώσει περιβαλλοντική αδειοδότηση για το συγκεκριμένο έργο, αφού οι αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον είναι αντιληπτές στον κάθε Έλληνα πολίτη.
   Κι όμως η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου (γιατί άραγε;), έδωσε την άδεια που ανοίγει το δρόμο για την εγκατάσταση.
   Δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε την καταστροφή της αιγαιοπελαγίτικης  φυσιογνω-
μίας της Σκύρου και την υποβάθμιση της οικονομικής ζωής, από την εγκατάσταση του ασύμβατου για το μέγεθος του νησιού μας αιολικού πάρκου, που προωθείται με μοναδικό σκοπό τα κέρδη δισεκατομμυρίων ευρώ για τους μοναχούς και τους υποψήφιους επενδυτές και ψίχουλα για τους πραγματικούς ιδιοκτήτες της γης, τους Σκυριανούς.
   Καλούμε τον κ. Υπουργό να μην υπογράψει την περιβαλλοντοκτόνο αδειοδότηση, ενάντια στην ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, ενάντια στην ομόφωνη απόφαση των Σκυριανών.
   Καλούμε όλους εσάς σε επαγρύπνηση, ώστε με αποφασιστικότητα και ομοψυχία να αγωνιστούμε για να μην επικρατήσει η υπερβολή και η ασυδοσία σε βάρος των συμφερόντων του Σκυριανού λαού.
   Τον τελευταίο όμως λόγο έχει η αρμόδια Επιτροπή, ο Υπουργός, αλλά κυρίως εμείς.
   Χρειάζεται να αντέξουμε και να αντισταθούμε, για να καταλάβουν όλοι ότι δεν μπορούν να παίζουν με το μέλλον και τις ζωές των σκυριανών οικογενειών.
   Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ  ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΕΙ !

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΔΗΜΟΥ ΣΚΥΡΟΥ, ΦΟΡΕΩΝ & ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΚΥΡΟΥ



της  Σκύρου  τις  βουνοκορφές  τις  βλέπω  και  δακρύζω
και  ανεμογεννήτριες   δεν  θέλω  ναντικρύζω,
θωρώ  το  όμορφο  Βουνό   χρώματα  σαν  αλλάζει
για  τούτο  αγωνίζομαι,  αφού  και  μένα  νοιάζει